De thuisbatterij kan op verschillende manieren worden ingezet:

 

Zelfconsumptie met solar

De thuisbatterij wordt geladen met energie afkomstig vanuit uw zonnepanelen en wordt opgeslagen in uw thuisbatterij. We noemen dit zelfconsumptie met solar. Uw thuisbatterij wordt geladen met zonnestroom en gebruikt de opgewekte energie later.

 

Peak-shaving

Echter vallen er steeds meer omvormers uit doordat het elektriciteitsnet overbelast raakt. Op de momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt vangt je thuisbatterij dit op met peak-shaving. Uw omvormer blijft werken en de opgewekte zonne-energie kan op een later tijdstip gebruikt of verkocht worden. 

 

Dynamisch laden

Dynamisch laden wordt op dit moment het meeste toegepast. Met een dynamisch energiecontract en slimme software en algoritmes laad je de batterij wanneer de inkoopprijs van stroom  goedkoop is en verkoop je weer op de duurdere momenten. 

 

 


verschillende aansluitingen

 

hybride aansluiting:

Heeft u een zonnepanelen installatie met een omvormer die al batterij ready is (hybride) dan kunt u de thuisbatterij direct aansluiten op uw omvormer.

 

Retrofit:

De meeste omvormers zijn niet batterij ready. Door een extra omvormer los van uw huidige zonne-energie systeem toe te voegen kunt u alsnog gebruik maken van een thuisbatterij.

Retrofit zonder zonnepanelen:

Zonnepanelen zijn niet noodzakelijk voor een thuisbatterij. Met een dynamisch contract en een slimme aansturing kunt u alsnog profiteren van de voordelen van een thuisbatterij.

Het verschil tussen Nederland en Belgie

Het Bliq algoritme in Nederland verschilt met dat van België (Vlaanderen).

  • In Nederland laden we de batterij áltijd op de goedkoopste uren van de dag met een dynamisch energiecontract. Later op de dag ontladen we de batterij bij de hoogste prijzen. De batterij is dus dagelijks aan het “traden” zonder rekening te houden met zelfconsumptie.
  • In België (Vlaanderen) geven we áltijd voorrang aan zelfgeproduceerde stroom van zonnepanelen en vullen we dat aan tijdens de goedkoopste uren van de dag met een dynamisch energiecontract. De volle batterij gaan we daarna zelf in huis gebruiken (zelfconsumptie optimalisatie) en alleen als er nog een beetje over is verkopen we dat op de uren met de hoogste prijzen.

 

Dit verschil in algoritme komt doordat er in Nederland gesaldeerd mag worden. Het levert gedurende het jaar simpelweg veel meer op om een foutloos algoritme te laten in- en verkopen gedurende de dag. Kortom: het meeste rendement.

 

Voor België (Vlaanderen) geldt dat er vooraf een exacte inschatting gemaakt moet worden van zonnepanelenproductie, wanneer je stroom in huis gaat gebruiken en de marktprijzen van stroom. Hoewel het Bliq-algoritme een hoge accuratesse heeft (>85%), is de inschatting van opwek & verbruik nooit 100%.

Er kan een wolkenveld overkomen waardoor er minder productie is. Je kunt eerder thuiskomen en allerlei apparaten in huis gebruiken. Je kunt je auto opladen op andere momenten dan dat je dat normaal zou doen.

Wanneer salderen stopt, of gedeeltelijk wordt afgebouwd, passen wij het algoritme aan in Nederland naar wat op dat moment het meeste rendement oplevert.

Compatibiliteit: 

Heeft u nog geen zonnepanelen en wilt u gebruikmaken van de slimme aansturing? De volgende merken zijn compatibel met Bliq:

  • Huawei
  • Growatt
  • Kstar
  • Solis
  • Solax

Liever een ander merk? Geen probleem. De markt voor batterijen groeit snel, en veel gerenommeerde merken werken aan batterijbeheersystemen, wat veel mogelijkheden biedt. Laat u adviseren door onze experts om te ontdekken wat de alternatieven zijn.