🔋 Thuisbatterij installeren? Dit moet je weten

Een thuisbatterij past in vrijwel elk woningtype: van vrijstaande woningen tot rijtjeshuizen, appartementen, schuren of bedrijfspanden. Ook zonder zonnepanelen kun je profiteren van een thuisbatterij — bijvoorbeeld in combinatie met een dynamisch energiecontract. Hiermee koop je stroom in als het goedkoop is en gebruik je het later of verkoop je het terug tijdens piekmomenten.

De ideale locatie voor de installatie is een goed bereikbare ruimte met voldoende ventilatie, zoals de garage, zolder, kelder, technische ruimte of hal. Woon je in een appartement? Dan kan plaatsing soms in het trappenhuis, mits je VvE akkoord geeft.

📏 Een thuisbatterij is qua formaat te vergelijken met een halfhoge koelkast – houd dus rekening met de benodigde ruimte.

📍 Waar plaats je een thuisbatterij? Belangrijke aandachtspunten voor installatie

Een thuisbatterij kan op meerdere plekken in of rondom je woning worden geïnstalleerd, maar de locatie is belangrijk voor de veiligheid, werking én levensduur

Ruimte en ventilatie

De ideale plek voor een thuisbatterij is een droge, goed bereikbare ruimte zoals een garage, schuur, kelder of technische ruimte.
Houd altijd ongeveer 30 cm vrije ruimte aan de linker-, rechter- en bovenzijde van zowel de thuisbatterij als de omvormer voor ventilatie en veilige montage.

Veilige ondergrond

De batterij moet worden geplaatst tegen een muur van brandwerend materiaal (zoals steen of beton).
Is die er niet? Dan is het verstandig om een brandwerende plaat te plaatsen vóór de installatie.

Binnen of buiten?

Hoewel sommige batterijen buiten kunnen worden geplaatst (onder een afdak), adviseren wij om ze altijd binnen te installeren, op een droge en stabiele plek.


🔌 Aansluiting met de meterkast

Elke thuisbatterij heeft een stevige stroomkabel nodig richting de meterkast. Bij retrofit-opstellingen (AC-gekoppeld) hoeft de batterij niet direct naast je zonnepanelen te staan — dat maakt ze flexibel te plaatsen.

💡 Een retrofit systeem kan dus prima in de garage, kelder of schuur geplaatst worden, met een kabel door de kruipruimte naar de meterkast.

Door het plaatsen van meetspoelen (CT-clamps) wordt exact gemeten wat je verbruikt én wat je opwekt — zodat de batterij optimaal werkt, zonder direct aan je zonnepanelensysteem gekoppeld te zijn.

⚙️ Installatie van de thuisbatterij en omvormer

Zodra de locatie van jouw thuisbatterij en omvormer is bepaald, worden deze stevig tegen een brandwerende muur geplaatst of opgehangen. In deze uitleg focussen we op een systeem zonder direct aangesloten zonnepanelen — oftewel een retrofit-opstelling. Hierbij is een zonnedak dus niet vereist om gebruik te maken van slimme energie-aansturing.

🔌 Aansluiting van de omvormer en batterij

De omvormer wordt gekoppeld aan het batterij management systeem (BMS). Met DC-bekabeling (plus en min) wordt de batterij verbonden aan de omvormer. Vanuit daar worden er twee kabels naar de meterkast getrokken:

  1. Een AC-kabel

    • 3-aderig bij een 1-fase aansluiting

    • 5-aderig bij een 3-fase aansluiting

  2. Een datakabel (CAT-kabel)
    Voor communicatie tussen de omvormer en het systeem of het internet.

⚠️ Aanpassing in de meterkast

In de meterkast wordt een extra groep geplaatst voor de thuisbatterij, beveiligd met een aardlekautomaat.
De grootte van deze automaat hangt af van:

  • Je netaansluiting (1-fase of 3-fase)

  • Het vermogen van je omvormer

🧠 Een veilige aansluiting is essentieel voor de werking én garantie van het systeem.

🛡️ Veiligheid eerst: is jouw meterkast klaar voor de toekomst?

De energiebehoefte in huis verandert snel. Met de komst van zonnepanelen, warmtepompen, inductiekookplaten, laadpalen én thuisbatterijen stroomt er tegenwoordig veel meer energie door je meterkast dan een paar jaar geleden.

Daarom controleren wij bij elke installatie of jouw huidige meterkast nog voldoet aan de eisen van nu. Is dat niet het geval? Dan passen we je meterkast aan — denk aan een extra aardlekautomaat, zwaardere hoofdzekering of een aanpassing voor 3-fase aansluitingen.

Zo weet je zeker dat jouw thuisbatterij veilig, stabiel en volgens de norm is aangesloten.

Alle stappen doorlopen?

Met de drie heldere stappen van de ideale thuisbatterij-oplossing heb je nu inzicht in jouw verbruik, de juiste batterijopstelling en de praktische installatie. Daarmee kunnen we de perfecte oplossing samenstellen die past bij jouw woning, energiegebruik en toekomstplannen.  Klik op de link hier rechtsonder, vul het formulier in en stellen op basis van jouw gegevens de perfecte batterijconfiguratie samen