Installatie thuisbatterij

Thuisbatterijen passen in elk woningtype. Denk aan vrijstaande woningen, rijtjeshuizen, boven- en beneden woningen, hoekwoningen, schuren & appartementen. Je hebt niet perse zonnepanelen nodig, omdat jouw thuisbatterij  ook dagelijks stroom kan in- en verkopen op het juiste moment via een dynamisch energiecontract.

De ideale plek voor jouw thuisbatterij is een locatie waar voldoende ruimte is. Denk hierbij aan de zolder, hal, kelder, garage of technische ruimte. Bij appartementen kan deze ook in het trappenhuis worden geplaatst, hiervoor heb je wel akkoord nodig van je VvE. Thuisbatterijen zijn van redelijk formaat, je kunt dit vergelijken met bijvoorbeeld een halfhoge koelkast.

Thuisbatterij installatie locatie

In de ideale situatie wordt jouw thuisbatterij geïnstalleerd op een plek waar voldoende ruimte aanwezig is. Houdt er altijd rekening mee dat aan de linker, rechter en bovenzijde van de thuisbatterij & omvormer zo een 30 cm vrije ruimte nodig is. Daarnaast moet de muur waar deze tegenaan staat, of aan bevestigd wordt, van een brandwerend materiaal zijn zoals steen. Mocht dit niet aanwezig zijn is het altijd aan te raden een brandwerende plaat te plaatsen. Hoewel sommige thuisbatterijen ook buiten onder een afdak geplaatst kunnen worden, raden wij altijd aan deze binnen op een droge plek te installeren. Het is belangrijk om te weten dat jouw thuisbatterij een stroomkabel nodig heeft naar jouw meterkast. 

Thuisbatterij installeren

Nadat de locatie van jouw thuisbatterij en omvormer is bepaald, worden deze tegen de muur geplaatst of opgehangen. We lichten hieronder enkel een systeem zonder direct aangesloten zonnedak toe. Een zonnedak is namelijk niet nodig om gebruik te maken van de slimme aansturing.

De omvormer wordt gekoppeld aan het batterij management systeem (BMS) en met DC kabels (plus en min) aan je batterij. Vervolgens worden er 2 kabels getrokken naar je meterkast: een AC kabel (3 aderig bij 1 fase, 5 aderig bij 3 fase) en een CAT standaard internet kabel. In jouw meterkast wordt een extra groep aangelegd middels een aardlek automaat. De grootte van jouw aardlek automaat hangt af van je type aansluiting (1 of 3 fase) en het vermogen van je omvormer. 

Kabeltraject naar de meterkast 

Jouw thuisbatterij en omvormer worden meestal geplaatst op één plek. Er is dan altijd een stroomkabel nodig naar de meterkast. Dit mag ook een schone, niet gebruikte, groep zijn die beschikbaar is in jouw woning. Anders wordt er een nieuw kabeltraject aangelegd. Mocht je thuisbatterij in de schuur naast je woning geïnstalleerd worden, moet er een kabel ingegraven worden via de tuin. Daarnaast moet er in de meterkast een passende aardlekautomaat worden geplaatst, deze vormt een aparte groep voor jouw thuisbatterij. De Bliq-vanger wordt meestal in de meterkast opgehangen en aangesloten op jouw slimme meter.  

1-fase vs. 3-fase aansluitingen & omvormer vermogen

Simpel toegelicht gaat bij een 1-fase aansluiting de  elektriciteit door twee draden (fasedraad en nuldraad) en bij een 3-fase aansluiting door vier draden (drie fasedraden en een nuldraad). Dit is belangrijk om te weten voor jouw installateur bij de keuze van je thuisbatterij systeem. Op de afbeelding zie je welk vermogen van de omvormer we aanraden bij welk type aansluiting. Hoe je kunt herkennen welke aansluiting je hebt lees je hier

Installatieregelementen voor thuisbatterijen

De NEN1010 is een reeks veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties in Nederland. Hierin staan alle relevante onderwerpen opgenomen die ook gelden voor thuisbatterijen, denk hierbij aan bijvoorbeeld selectiviteit, kabeldiktes, veiligheid en aarding.  

De Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) is een reeks voorschriften waaraan elektrische installaties in België aan moeten voldoen. Deze is vergelijkbaar met NEN, het grote verschil is echter dat de inbedrijfsstelling van het systeem niet direct door de installerende partij mag worden gedaan. Deze moet eerst gecontroleerd te worden door een erkende keurder. Daarnaast is het belangrijk dat je omvormer goedgekeurd is binnen Synergrid, de federatie van de netbeheerders elektriciteit en aardgas in België.  

Jouw installateur is op de hoogte van alle geldende richtlijnen en welke producten het beste bij elkaar passen. Juist omdat de installatie van de thuisbatterij zo belangrijk is, werken we met ons eigen partnetwerk. Onze installateurs worden geïnformeerd en opgeleid zodat ze over de juiste kennis bezitten voor het installeren van een thuisbatterij.