Terugverdientijd & netto energierekening

Op de afbeeldingen hieronder zie je enkele voorbeelden van de terugverdientijd en de netto energierekening van een thuisbatterij met slimme aansturing


terugverdientijd nu?

Het verschilt per situatie. Het energie verbruik of uw woonsituatie heeft invloed op uw terugverdientijd.

Maar gemiddeld heeft een thuisbatterij  van 5kW & 15kW a 10.000 euro inclusief BTW met dynamisch contract een terugverdientijd minder dan

7 jaar.

 

- Meer negatieve (EPEX) prijzen? Dan wordt uw terugverdientijd ook korter.

- Day-Ahead delta (meer uren met negatieve prijzen) groter? terugverdientijd korter.

Saldering eerder afgebouwd? Veel korter.

Appartement met CV.

Hoekwoning met warmtepomp.

Vrijstaande woning met warmtepomp & laadpaal.

Vrijstaande woning met CV & laadpaal.

 

Subsidies:

Niet alleen gemeenten, maar ook netbeheerders dringen aan op het bevorderen van thuisbatterijen. Het elektriciteitsnetwerk staat onder druk, aangezien steeds meer mensen overstappen op elektrisch koken, zonnepanelen installeren en uiteindelijk elektrisch gaan rijden. Tegelijkertijd zijn er beperkte middelen en mankracht beschikbaar om het elektriciteitsnetwerk snel te upgraden. De thuisaccu biedt hier een oplossing, maar is momenteel vaak nog niet kosteneffectief om aan te schaffen.

Een subsidie voor thuisbatterijen, in combinatie met het geleidelijk afbouwen van de salderingsregeling, zou de aanschaf van deze apparaten wel rendabel kunnen maken. Een onderzoek door Lainder laat zien dat een subsidie van 30 procent op thuisbatterijen de aanschaf ervan vanaf 2023 economisch haalbaar zou maken!

 

De huidige kosten voor de aanschaf van een thuisbatterij variëren tussen de 3.000 en 9.000 euro. Dit is vergelijkbaar met de kosten van een (hybride) warmtepomp, wat nog steeds een aanzienlijke investering is. Wanneer we rekening houden met de huidige elektriciteitsprijzen en salderingsregeling, kan zonder een dynamisch energiecontract de terugverdientijd snel oplopen . Dit wordt verder bemoeilijkt door het feit dat de gemiddelde levensduur van een thuisbatterij ook ongeveer 15 jaar is, waardoor de investering minder aantrekkelijk lijkt.

 

Hoewel een subsidie voor thuisbatterijen een welkome ondersteuning zou kunnen bieden, is er momenteel geen beschikbaar in 2024. Ondanks de groeiende populariteit van zonnepanelen en de toenemende hoeveelheid opgewekte elektriciteit, heeft de minister besloten geen specifieke technologie te begunstigen, gezien de beschikbaarheid van meerdere alternatieven zoals verbruiksmanagers. Hoewel dit up coming is, moet je in veel gevallen wel thuis zijn om je energie te verbruiken.

 

Toch wordt verwacht dat de overheid in de toekomst het gebruik van batterijopslagsystemen zal aanmoedigen, met name gezien de groei van zonnepanelen en elektrische voertuigen. Dit zal niet alleen huishoudens ten goede komen, maar ook het elektriciteitsnet ontlasten, dat soms overbelast raakt. We zullen u op de hoogte houden van eventuele mogelijkheden om subsidie aan te vragen voor thuisbatterijen. U kunt hier ook de actuele informatie over ISDE-subsidiemogelijkheden raadplegen.